TIPS OCH RÅD HUR DU ANVÄNDER DIN COALA

Allmänt

Coala grunregler tips hjärta hälsa
 

Titta på tre korta instruktionsfilmer om Coala Heart Monitor

 

Hur placerar man Coala på rätt sätt mot bröstet?

Sitt ned och håll Coalan mellan tumme och långfinger. Placera Coala strax till vänster om bröstbenet (sternum) och strax ovanför din bröstvårta. Det är viktigt att Coalan hålls rakt och upprätt. Tryck på hjärtknappen med pekfingret för att starta en mätning och håll Coalan stadigt under mätningen. Försök att koppla av och andas normalt.

Coala tips hjärta hjärtmonitor ekg
 

Hur placerar man fingrarna på rätt sätt?

Placera tummarna på elektroderna så startar mätningen när systemet har nödvändig kontakt. Försök att hålla Coalan i en position där du är avslappnad för bästa möjliga mätning. Om du sitter ned och vilar dina underarmar mot ett bord eller dina ben får du de bästa mätresultaten.

Coala tips hjärta hjärtmonitor tum-ekg
 
 

Jag har problem att nollställa eller ansluta med Bluetooth

För att nollställa Coalan så sätter man den i laddningsstationen och håller inne av/på knappen i 8 sekunder. Notera att laddaren måste vara ansluten till strömkälla när du nollställer!

EKG-kurvan ser konstig ut trots att jag får ett resultat som säger “inga avvikande värden”

Coala använder en molnbaserad mjukvara med avancerade algoritmer för analys av de EKG-signaler som spelas in med din Coala. Algoritmerna som ingår i mjukvaran är utvecklade i Sverige och validerade i ett samarbete mellan Lunds Universitet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Mjukvaran analyserar EKG signalen i detalj, och en mängd information tas fram som på olika sätt beskriver innehållet i signalen. Baserat på mjukvarans uppfattning om signalens medicinska innehåll placeras varje signal i en kategori. Kategoriseringen sker på ett liknande sätt som när en läkare ställer en preliminär diagnos genom att studera signalen.

 Algoritmerna är smarta och kan utesluta signalfel, störningar och andra artefakter som kan uppstå genom denna typ av EKG-screening.

Hur kommer det sig att Coala indikerar avvikande värden trots att jag känner mig fullt frisk?

Rytmrubbningar är relativt vanliga. Enstaka extraslag förekommer hos de flesta människor, ger vanligen inga symtom och har ingen prognostisk betydelse. Störningar i hjärtrytmen i samband med hjärtsjukdom kan dock innebära en försämrad prognos.

Hjärtklappningsbesvär kommer i olika former som till exempel extraslag, hårda hjärtslag eller hjärtrusningar. Dessa är vanliga, förekommer i alla åldrar och är normalt sett inget att oroa sig för. Om man däremot får en hastig hjärtklappning som inte går över kan det vara farligt. Om man dessutom känner yrsel, svimningskänslor eller andfåddhet samt har ont i bröstet så bör du kontakta närmaste akutmottagning.

Hur torkar jag av eller tvättar min Coala?

Torka av den försiktigt med en våtservett.

Vad för slags algoritmer använder Coala och var finns de?

Coala Life använder en molnbaserad mjukvara med avancerade algoritmer för analys av de EKG-signaler som spelas in med din Coala. Algoritmerna som ingår i mjukvaran är utvecklade i Sverige och validerade i ett samarbete mellan Lunds Universitet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Mjukvaran analyserar EKG signalen i detalj, och en mängd information tas fram som på olika sätt beskriver innehållet i signalen. Baserat på mjukvarans uppfattning om signalens medicinska innehåll placeras varje signal i en kategori. Kategoriseringen sker på ett liknande sätt som när en läkare ställer en preliminär diagnos genom att studera signalen.