Nu lanseras Coala för vården

Coala_Bild5_169 PRO.jpg

 

Strax innan jul 2016  lanserades Coala Heart Monitor, en svensk innovation som hjälper fler att upptäcka hjärtsjukdomar i tid och undvika onödiga besök i vården. Nu breddas portföljen genom lanseringen av Coala Heart Monitor Pro - den första digitala, medicintekniska lösningen som ger vården möjlighet att dagligen kunna följa och analysera hjärtan, på distans i realtid.

Coala Heart Monitor Pro är ett professionellt inriktat system för vården – framtagen för att möjliggöra effektivare arytmiutredningar, screening och distansmedicin. Det svenskutvecklade systemet är utvecklat så att vården kan följa och stödja diagnostiken av patienter på distans, där patienten screenar sig själv i hemmiljö genom regelbundna 1-minutsmätningar av bröst och tum-EKG, samt vid upplevda arytmibesvär.

Genom den molnbaserade Coala Care portalen kan vårdgivare följa och kommunicera direkt med anslutna patienter, samt analysera mätningar i realtid. Vårdgivare har direkt och säker uppkoppling mot Coala Care portalen från vilken dator om helst och portalen ger en översikt över varje enskild ansluten Coala-användares resultat av bröst- och tum-EKG, inspelat hjärtljud, dennes profil, samt angett allmäntillstånd. All data lagras sedan i en personlig digital journal och sparas säkert och krypterat.  

-       Från vårdens sida ser jag tydliga fördelar med nya digitala, patientorienterade verktyg som underlättar diagnostiken och som effektiviserar kommunikationen mellan individen och vårdgivare, säger Dr. Kaj  Lindvall, docent och grundare av Stockholm Heart Center. Coala har utvecklat ett system som jag bedömer möjliggör just detta. I förlängningen leder det till mindre belastning på vården och kortare väntetider.

-        Nu tar vi nästa stora kliv och lanserar Coala mot vården eftersom vi ser en stark efterfrågan på effektivare, digitala lösningar som möjliggör arytmiutredningar i vardagslivet. Systemet hjälper till att minska andelen onödiga vårdbesök relaterat till hjärtat, möjliggör effektivare hjärtutredningar och bidrar till att upptäcka symptom för hjärtsjukdomar i ett tidigare skede än i dag, säger Philip Siberg, vd på Coala Life.

Coala Heart Monitor Pro säljs genom Coala Life AB och utvalda partners.

För mer information, kontakta:
Titti Lundgren, CMO, 070 8353328, titti.lundgren@coalalife.com
Philip Siberg, VD, 070 7906734, philip.siberg@coalalife.com


Läs mer om Coala Care, klicka här.

Riddarens Vårdcentral först ut att erbjuda Coala Heart Monitor till alla listade patienter

Läkarna och bröderna Mohammad och Hammad Al-Saaid driver Riddarens Vårdcentral.

 

Nu erbjuds Coala Heart Monitor till listade patienter hos Riddarens vårdcentral i Akalla. Riddarens erbjuder som första svenska vårdcentral alla sina patienter med behov av hjärtscreening, arytmiutredning eller har oro för sitt hjärta att kostnadsfritt låna hem en Coala Heart Monitor. 

Riddarens brukar kallas Sveriges modernaste vårdcentral. En unik vårdcentral som drivs av Hammad Al-Saaid, 29 år och hans bror Mohammad Al-Saaid 30 år, båda legitimerade läkare med sikte på specialiseringstjänstgöring i allmänmedicin. Tillsammans startade de år 2015 sin första egna vårdcentral, Riddarens, i avtal med Stockholm läns landsting. Deras nisch är digitala lösningar i vården, där inspirationen kommer från industrin, bankvärlden och bioduken. Idag arbetar fem specialistläkare och tre distriktssköterskor på vårdcentralen. Man har nästan 6 000 listade patienter.

Som första vårdcentral i Stockholm erbjuder nu Riddarens vårdcentral Coala Heart Monitor till alla sina listade patienter. Samarbetet innebär att listade patienter får låna hem Coala Heart Monitor utan kostnad. Läkarna hos Riddarens kan följa Coala-användare på distans.

”Genom att våra patienter har en Coala hemma kan vi följa deras hjärta på distans och med möjligheter att hitta sjukdomar i tid. Lika viktigt är det att mildra oro och minska onödiga vårdbesök på grund av hjärtat. Vi kallar det e-hälsa på riktigt,” kommenterar Dr. Hammad Al-Saaid.

Coala Heart Monitor är en svensk trygghetstjänst som kan hitta tidiga tecken på ett flertal hjärtsjukdomar. Med Coala kan du enkelt mäta din hjärtfrekvens, lyssna på ditt hjärta och ta ditt EKG. Coala analyserar ditt hjärta när och var du vill och inom en minut får du resultatet direkt i din smartphone. Mätningarna sparas i din digitala journal och du kan enkelt dela dem med din läkare genom Coala Care portalen, eller bara visa resultaten nästa gång du träffar din läkare.

”Riddarens Vårdcentral har på ett imponerade sätt etablerat sig som Sveriges modernaste vårdcentral med stort fokus på individen och smarta digitala lösningar. Vi är stolta över att få samarbeta med bröderna Al-Saaid och få vara med och implementera framtidens vård redan idag.” kommenterar Philip Siberg, VD för Coala Life AB.


För att komma till Riddarens hemsida, klicka här.

Coala Life stolt finalist i eHealth Award 2017!

eHealth Award Coala Life

 

På Vitalis eHälsomässa den 25 april i Göteborg presenteras vinnaren av eHealth Award där Coala Life är en av tre finalister. Priset delas ut av folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström och är ett samarbete mellan Vitalis, Nordic Connected Health Star Track, Cerner och Sahlgrenska Science Park.

Coala Life är utsedd till en av tre finalister i årets eHealth Awards med och är nominerad för trygghetstjänsten Coala Heart Monitor. Målet med eHealth Award är att uppmärksamma alla eHälso-innovationer som finns i Sverige idag, eftersom de kan bidra till effektivare och säkrare vårdprocesser och mer engagerade patienter. Med denna utmärkelse vill man visa på möjligheterna som skapas genom digital hälsa och bidra till att innovationerna når den nationella och internationella marknaden.

-På Vitalis 2016 stod Coala Life inför lansering av Coala Heart Monitor. Ett år senare är vi stolta finalister i eHealth Awards och kan konkret visa på den stora nyttan med vår tjänst, säger Philip Siberg, vd på Coala Life.

Priset går till ett svenskt företag med en innovativ eHälsolösning eller produkt som har påvisat fördelar för patient, vårdgivare och/eller vårdorganisation. Utmärkelsen går i linje med regeringens och SKL’s “Vision e-hälsa 2025”, som innebär att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på eHälsa.


Läs mer om eHealth Award här.

Coala Life utsedd till ett av Sveriges hetaste, unga teknikföretag!

33-listan Coala life

 

För tionde året i rad har tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden tagit fram den prestigefyllda 33-listan som utser vilka av dagens teknik-startups som har potential att bli morgondagens börsjättar. Coala Life placerade sig på listan i konkurrens med över 200 nominerade företag.

-Vi är otroligt glada över att ha blivit utvalda till listan och mycket stolta över att vår unika tjänst Coala Heart Monitor uppmärksammas, säger Philip Siberg, vd Coala Life

Den första 33-listan presenterades 2008, och under åren har 190 bolag varit med – däribland Spotify, Izettle och Truecaller. Ny teknik och Affärsvärldens ambition med listan är att ge en bild över vilka företag som har möjlighet att bli det här århundradets nya storföretag.

Alla vinnarbolag presenterades på finalfesten på Münchenbryggeriet i Stockholm. Konferencier för kvällen var Jesper Rönndahl, komiker och författare – känd bland annat för boken ”Framtiden: en illustrerad guide”. Under kvällen fick årets 33-bolag chans att mingla med tidigare vinnare, investerare och andra profiler från Sveriges startup-scen samt lyssna på Marie Wall, startupansvarig på Näringsdepartementet.

Av de tidigare vinnarna av 33-listan har 20 företag gått till börsen och totalt 19 bolag har förvärvats – bland annat Polar Rose och Limes Audio, som köptes upp av Apple respektive Google.


Läs mer om 33-listan på Nyteknik.se

Coala Life på Microsofts Health Innovation Summit i Bryssel

Coala Life Microsoft ehealth

 

När Microsofts stora konferens "Health Innovation Summit”, med ett hundratal beslutsfattare från runt om Europa, gick av stapeln i Bryssel, var Coala Life inbjuden som partner där Coala Heart Monitor visar vad det intelligenta molnet kan skapa för möjligheter och lösningar för vården.
     På årets konferens låg fokus på förändring och utveckling av e-hälsa och hur man kan använda artificiell intelligens i kombination med människors erfarenheter för att skapa nya och mer effektiva vårdprocesser. Medverkade gjorde stora aktörer inom e-hälsa så som University of Cambridge, University of Oxford och representanter från Europeiska Parlamentet m.fl.
     Coala Heart Monitor använder Microsofts molnlösningar som en del av sin e-hälsotjänst. När en mätning är gjord skickar Coalan upp datan i molnet som Microsoft tillhandahåller. Där analyseras datan av avancerade algoritmer som kategoriserar in den i olika EKG-kategorier innan datan skickas tillbaka till appen där resultatet visas för användaren - allt inom loppet av bara några sekunder.
     -Vi är med och leder den digitala utvecklingen i Europa, och det är spännande att se hur långt vi trots allt kommit inom digitaliseringen av vården i Sverige, kommenterar Philip Siberg, VD för Coala Life.

LloydsApotek först i världen att lansera Coala!

 

En av Coala Lifes partners är LloydsApotek, med närmare 80 apotek över hela landet. LloydsApotek är ett nytänkande apotek med uttalade ambitioner att förändra apoteksvärlden, vilket passar en tjänst som Coala perfekt. I början av februari lanserades Coala Heart monitor i 10 utvalda LloydsApotek och lanseras i hela landet under våren. 
     -Idag lever hundratusentals svenskar med dolda hjärtproblem och det känns fantastiskt att kunna erbjuda en tjänst som kan upptäcka dessa i tid. Vi valde LloydsApotek som vår återförsäljare då det är ett innovativt apotek som förstår vikten av nytänkande produkter och lösningar, säger Philip Siberg, VD på Coala Life.
     Hjärt- och kärlsjukdomar är den främsta dödsorsaken i världen och i Sverige dör fyra av tio i hjärtrelaterade sjukdomar, i många fall på grund av en för sen diagnos. Med Coala Heart Monitor tar diagnosen mindre än en minut. Analysen görs i realtid och resultatet visas direkt i Coala-appen och sparas sedan säkert och krypterat i användarens personliga journal.
     -Vår position är att vara Sveriges mest nytänkade apotek och arbetar ständigt med att identifiera nya sätt för att bibehålla och förbättra hälsan för våra kunder. Vi är därför väldigt stolta för det förtroende Coala Life gett oss som exklusiv återförsäljare och ser fram emot att tillgängliggöra en så viktig och spännande tjänst, säger Fredrik Lindblad, marknadschef, LloydsApotek.


Läs mer om var du kan köpa din Coala Heart Monitor redan idag. Klicka här.

TÄVLA och vinn en Coala Heart Monitor!

TÄVLA och vinn en Coala Heart Monitor!
Hjälp någon du älskar att följa sitt hjärta.
Ge bort en Coala Heart Monitor! ❤️

Hjärtat är fantastiskt. Det slår normalt över 3 miljarder gånger under en livstid. Men allt för många hjärtan slutar att slå i förtid eller drabbas av farliga rytmrubbningar. Bara i Sverige har cirka 300 000 hjärtflimmer utan att veta om det med stroke som möjlig utgång. Med en Coala Heart Monitor kan tidiga tecken på hjärtfel upptäckas i tid och rätt diagnos och hjälp kan komma in innan det är försent.

Nu kan du ge bort en kärleksförklaring till ett hjärta! Allt du behöver göra är att skriva i kommentarsfältet på vår facebook till vem du vill ge en Coala Heart Monitor och motivera varför den personen är en värdig vinnare. Vi delar ut totalt 10 st Coala Heart Monitor. Tävlingen pågår till 28 feb 2017. För att vara med och tävla, klicka här.

För mer information klicka här. 

Dagens Industri skriver om Coala Lifes lyckade nyemission


Utdrag ur artikeln:

Förra året tog Coala Life in 50 miljoner kronor från bland annat näringslivsprofilen Anders Nyrén. Efter en lyckad lansering fyller man nu på kassan igen och berättar om sina kaxiga expansionsplaner. Anders Nyrén som är styrelseledamot och en av ägarna i bolaget menar att Coala Life är en del i en större digitaliseringsvåg av vården.
     -Det är i stora teknik- och strukturskiften som detta som framtidens globala aktörer växer fram. Regeringen utlovat att Sverige skall bli världsbäst på e-hälsa inom 10 år, och Coala Life är med och gör detta möjligt. Vår digitala tjänst och analys, intelligenta algoritmer och distansövervakning har banbrytande kapacitet att möjliggöra stora besparingar för vården, och inte minst en bättre vardag för många individer", säger han till Di Digital.


Läs hela artikeln på Dagens Industris hemsida. Klicka här.

”Socialstyrelsen, låt inte förmaksflimmer falla i glömska”

Coala Lifes debattörer skriver i Dagens Medicin om att Socialstyrelsen i sin senaste remiss går emot experterna i Europeiska kardiologföreningen, ESC, riktlinjer om screeningprogram för att upptäcka förmaksflimmer.

Kaj Lindvall, kardiolog och grundare av Stockholm Heart Center samt medicinsk rådgivare åt Coala Life, och Sören Olofsson, regeringens särskilde utredare E-hälsokommittén och styrelseledamot Coala Life, ett svenskt medicintekniskt företag inriktat på hjärtdiagnostik.

 

Det är oerhört viktigt att vården börjar se på förebyggande screening som ett viktigt verktyg i kampen mot hjärt-kärlsjukdom, skriver två debattörer. 

Ursprungligen publicerad på Dagensmedicin.se: 2016-10-18 07:00 Skriven av: Kaj Lindvall och Sören Olofsson

Över 200 000 svenskar har diagnosen förmaksflimmer och drygt 100 000 personer beräknas ha sjukdomen utan att känna till det. Förmaksflimmer är en sjukdom som medför försämrad livskvalitet och en kraftigt ökad risk för stroke.

I juni 2015 fick Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en utredning av införande av ett nationellt screeningprogram för förmaksflimmer på individer över 75 år med hjälp av tum-EKG. I förra veckan presenterade myndigheten en remissversion av en rekommendation där hälso- och sjukvården inte bör erbjuda screening för förmaksflimmer i syfte att förebygga stroke. I sin motivering efterlyser myndigheten mer forskning inför ett eventuellt screeningprogram.

Därigenom går Socialstyrelsen emot experterna i Europeiska kardiologföreningen, ESC, som redan i dag inkluderar screening för förmaksflimmer i sina riktlinjer, för kvinnor och män över 65 år.

Socialstyrelsen anger i sin remissversion att förmaksflimmer inte alltid ger tydliga symtom, att många personer har sjukdomen utan att veta om det och att okända förmaksflimmer går att upptäcka genom screening. Detta är vi överens med myndigheten om, men vår slutledning är en annan.

Förmaksflimmer är nämligen en folksjukdom där många inte får den strokeförebyggande behandling de skulle behöva. Det försvåras ytterligare av många i Sverige beräknas ha ett så kallat tyst flimmer och inte känner till att de har en sjukdom som kan leda till livslånga handikapp eller för tidig död. I vissa fall avslöjas det först när patienten redan fått en stroke. Något som kunde ha förhindrats om flimret upptäckts tidigare. Socialstyrelsens förslag till rekommendation medför en risk att alla svenskar med förmaksflimmer, inte minst de med tyst flimmer, fortsätter att leva i okunskap om sin sjukdom.

“Vinsterna med att identifiera individerna i det stora mörkertalet är lika stora som uppenbara.”

Folksjukdomen förmaksflimmer ger upp till fem gånger högre risk att drabbas av stroke – och då framför allt blodpropp i hjärnan. Omkring 6 000 personer med förmaksflimmer drabbas av stroke varje år i Sverige. Men med tidig diagnos och korrekt medicinsk behandling minskar risken signifikant.  

Ett stort steg framåt skulle vara en sammanhängande strategi för hur svensk sjukvård ska arbeta förebyggande för att kunna fånga upp det stora mörkertalet av individer med förmaksflimmer som annars riskerar att missa tidig, strokeförebyggande behandling. Det är därför oerhört viktigt att vården börjar se på förebyggande screening som ett viktigt verktyg i kampen mot hjärt-kärlsjukdom. Den tekniska utvecklingen gör det möjligt att genomföra screening och uppföljning av diagnostiserade patienter och därmed också avlasta resursanvändningen i vården.

Vinsterna med att identifiera individerna i det stora mörkertalet är lika stora som uppenbara. Det skulle innebära minskat lidande när färre drabbas av stroke och skulle spara samhället miljardbelopp. Låt inte förmaksflimmer fortsätta att falla i glömska.


Läs debattartikeln på Dagens Medicins hemsida. Klicka här.